VOLYM
 



 

Avslutad emaljkurs i Ö-vik med nya utmaningar


Emaljugnen vid ÖKKV.

Den treveckorskurs i utvecklande emalj vid ÖKKV som Volym tidigare berättat om har avslutats, och redovisas nu i en utställning. Sju konstnärer deltog och för många blev det en spännande period av innovationer, med flera överraskningar att ett så pass vardagligt och solitt material som emalj kan drivas mot både skulptur och olika blandformer. Engelska handledaren Elisabeth Turrell visade under ett gästspel i kursen hur man kan blanda emaljpigment i akrylmedium och få en slags dekalteknik för överföring av bilder på tredimensionella emaljplåtar. Hon visade även hur man med slipverktyg kan bearbeta den konventionellt glassiga emaljen för olika matta uttryck.


Nic Langendoen vid arbetsbordet.

Deltagaren Nic Langendoen experimenterade med inslag av koppar, betong och marmor, och Michael Nilsson skapade små emaljobjekt med tillförande av ljud. För att nu ta några exempel. Utställningen pågår en vecka framåt i ett ledigt kontorsutrymme på Arkens flygel, med möjlighet för olika företag att ta del av emaljtekniken och vad den har att ge för konstnärliga utsmyckningar.


Michael Nilssons förslag till utsmyckning för Öviks Energi. En kvadratisk bild med sidan 1,8 m vrider sig ett kvarts varv då och då. Eftersom bilden ska fungera som bild i sina fyra lägen, erhålles 4 stora bilder ur verket. Verket byggs upp av 16 kvadrater (4x4 st.). Det angörs ovanpå en befintlig pelare i rummet.

Förhandsintresserade är bl.a. Ö-viks Energi som håller på att ordningsställa ett nytt huvudkontor i f.d. Nybergs Måleri, PEAB som planerar nytt bostadsområde i Järvedsstrand, och Övikshem som tidigare genomfört flera utsmyckningar i kombination med kurser på ÖKKV. Lars Ahlström vid konstnärsverkstan är den som håller i kontakterna mellan konstnärer och näringslivet.

Här ett bildsvep från utställningen:


Bild- och rumsobjekt av Dag Wallin.


Detalj ur svit samt emaljobjekt av Nic Langendoen.


Två emaljobjekt av Marie Isaksson.


Objekt med högtalare av Michael Nilsson och ett av Jonas Lundqvists emaljporträtt.

Text och foto: Jan K Persson
06-11-24